Jak mawiają najprostsze rzeczy są
najlepsze. I tak też jest w tym przypadku. Odkąd znalazłam na nie perfekcyjny
przepis, królują na naszym stole (oczywiście od czasu do czasu:), a cichy fan
Mc-owych zajada się aż miło.
100% wołowina, domowy sos, warzywa z
"ogródka"...nic nie ocieka tłuszczem, pomidor pachnie pomidorem, a
kiszone ogórki choć niezgrabnego kształtu, naprawdę się kisiły. Szczerze
polecam!
DOMOWE "royal"
HAMBURGERY*
Sos:
łyżka majonezu
pół łyżki musztardy
pół łyżki ketchupu łagodnego
1/4 łyżeczki kurkumy
sól
pieprz
Mięsna wkładka:
300g wołowiny
1 łyżka musztardy
łyżeczka tymianku
sól
pieprz
odrobina oleju
Dodatki:
ser żółty 5 plasterków
pomidor duży
spory ogórek kiszony
cebula czerwona
sałata lodowa
Bułki hamburgerowe:
przepis TU
Składniki do sosu mieszamy (proporcje ułożone pod nasze kubki smakowe, ale można żonglować ilością majonezu/musztardy/ketchupu).
Dłonią wyrabiamy gładką masę z mięsa, musztardy oraz przypraw, następnie formujemy w okrągłe cienkie krążki (nieco większe od średnicy naszych bułek, mięso pod wpływem obróbki termicznej nieco się skurczy). Jeżeli ktoś woli bardziej mięsną wersję można się pokusić o zrobienie czegoś na kształt BigMaca, lub zrobić grubsze krążki. Następnie smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju.
Bułki kroimy na pół i wrzucamy na 2-3 minuty do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Pomidor obieramy ze skórki i kroimy w poprzek. Podobnie z cebulą tak by powstały krążki. Ogórek kroimy na cienkie plasterki, a z sałaty obieramy potrzebną ilość liści.
Sposób ułożenia: bułka, ser, mięso, sałata, pomidor, ogórek, cebula, polewamy sosem,nakrywamy drugą częścią bułki.
*składniki na około 5 sztuk średniej wielkości
*składniki na około 5 sztuk średniej wielkości
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz