listopada 06, 2013

Ciasteczkowy P.

Jeżeli jesteście wielbicielami "Piegusków" ten przepis jest zdecydowanie dla Was.
Ciasteczka są bajecznie proste w przygotowaniu i bajecznie pyszne, najlepsze "na miękko" czyli kilka minut po wyjęciu z pieca jeszcze cieplutkie.
Oryginalny przepis oczywiście Moje Wypieki:)

A nasz lekko zmodyfikowany tu:


Składniki:
250 g miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki cukru białego
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
100g mlecznej czekolady drobno posiekanej
50g gorzkiej czekolady jw.
1 szklanka dość grubo posiekanych orzechów, np. włoskich, laskowych (ewentualnie inne bakalie)



Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, zmiksować. Dodać mąkę, sodę, sól, chwilę miksować do połączenia składników. Masę przekładamy do miski i dorzucamy czekoladę oraz posiekane orzechy, delikatnie połączyć.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Z masy robić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego jak w oryginalnym przepisie lub jak u nas nieco większe w bardzo kreatywnych kształtach:).  Można je też lekko spłaszczyć. Piec około 10 - 15 minut (wystarczy jak złapią złocisty kolor).

Smacznego!


Czas na degustację omomomomo!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 (new) home & happiness , Blogger